E-bikes, van A tot Z uitgelegd
Elektrische fietsen zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Een fiets met een elektromotor combineert de voordelen van zelf fietsen met het comfort van elektrische ondersteuning. Voor elk doel is er een juiste fiets met aandrijving: voor woon-werkverkeer, grote inkopen doen bij de plaatselijke supermarkt of een lekkere fietstocht in je vrije tijd waarbij je nieuwe plaatsen ontdekt. Bagage, zoals boodschappen, kan met een e-bike makkelijker worden vervoerd dan met een gewone fiets. Het kost namelijk minder spierkracht! Ook ouderen of mensen die over minder kracht beschikken, blijven mobiel met een elektrische fiets zonder dat er een rijbewijs voor nodig is. Maar het kiezen van een e-bike die bij jou past, blijft een hele opgave. Wij helpen jou graag bij deze keuze waardoor je binnenkort de show op straat steelt met jouw nieuwe e-bike.
Wat voor soort e-bike past bij jou?
Als je opzoek gaat naar een elektrische fiets, krijg je te maken met een enorme keuze en is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Elektrische fietsen zijn er inmiddels in diverse uitvoeringen, zodat je ook voor jouw behoeften en wensen de geschikte elektrische fiets kunt vinden.
Trekking e-bikes
Trekking e-bikes zijn ideaal voor korte ritjes naar de supermarkt of naar de stad, maar ook voor lange, recreatieve fietstochten in het weekend.
City e-bikes
City e-bikes zijn uitermate geschikt voor als je iedere dag de e-bike pakt. Geschikt voor verharde wegen in een stad zonder hoogteverschil.
Sportieve e-bikes
Ben jij een actieve fietser en hou je ervan om sportieve, lange fietstochten te maken in de natuur? Ga dan voor een e-mountainbike. Ook zeer geschikt voor dagelijks gebruik.
E-bikevouwfietsen
Als je vaak onderweg bent, flexibel en milieubewust wilt reizen met de trein of bus door de stad, dan is een elektrische vouwfiets een aanrader. Uitermate geschikt voor woon-werkverkeer.
Ons e-bike assortiment
Welke motor past bij jou?
De motor van een elektrische fiets zorgt voor optimale trapondersteuning tijdens het fietsen. Dit houdt in dat je nog wel zelf moet trappen, maar dat de motor extra kracht toevoegt aan het wiel. Daarnaast krijg je als je stilstaat ondersteuning bij het snel op gang komen en zit je voordat je het weet op snelheid. Een elektrische fiets kan een voorwielmotor, middenmotor of achterwielmotor hebben.
Voorwielmotor
Een voorwielmotor biedt een goede ondersteuning als je zelf weinig kracht hebt en heeft een onopvallend design. Een voorwielmotor is geschikt voor vlak landschap en korte afstanden en is ideaal voor in de stad/naar school. Rijervaring: alsof je voorgetrokken wordt.
Middenmotor
Een middenmotor is de meest gangbare e-bike motor. Zorgt voor stabiliteit en ondersteuning tijdens het fietsen. Is geschikt voor een heuvelachtig landschap en lange afstanden en is ideaal voor recreatief fietsen en woon-werkverkeer. Rijervaring: natuurlijk gevoel.
Achterwielmotor
Een achterwielmotor is een stille, krachtige motor. Geschikt voor een heuvelachtig landschap en korte afstanden. Ideaal voor sportief fietsen, woon-werkverkeer. Rijervaring: natuurlijk gevoel – ‘wind in de rug’.
Bij een voorwielmotor is de motor in de naaf van het voorwiel van de elektrische fiets geplaatst. Een voorwielmotor herken je aan de dikkere naaf van het voorwiel. Het gevoel van fietsen met een voorwielmotor is enigszins te omschrijven alsof de fiets voortgetrokken wordt. Een voordeel van de voorwielmotor is dat de motor een goede ondersteuning biedt als je zelf weinig kracht hebt.
Een voorwielmotor in combinatie met een accu geplaatst onder de bagagedrager zorgt voor een ideale gewichtsverdeling. De voorwielmotor behoeft weinig onderhoud en is weggewerkt in het design van de fiets.
Geschikt voor: vlak landschap en korte afstanden (stads-, schoolfietsen, verminderde krachtinspanning)
Kenmerken:
- Behoeft weinig onderhoud;
- Onopvallend design – weggewerkt in de fiets;
- Rijervaring: alsof je voortgetrokken wordt.
Bekijk hier al onze e-bikes met een voorwielmotor
De middenmotor is de meest gangbare soort motor bij een elektrische fiets en voelt het meest natuurlijk aan. De motor heeft een sensor die meet hoeveel kracht je op de pedalen zet. De motor versterkt vervolgens wat jij aan trapkracht levert. De as waar de trappers aan zijn bevestigd wordt aangedreven. Dankzij de optimale gewichtsverdeling (laag en in het midden van het fietsframe) zijn e-bikes met een middenmotor ideaal voor meer stabiliteit tijdens het fietsen.
Een middenmotor heeft over het algemeen een hoog koppel wat betekent dat je met een laag traptempo toch goed kunt fietsen.
Geschikt voor: heuvelachtig landschap en lange afstanden (recreatief fietsen, woon-werkverkeer)
Kenmerken:
- Krachtige motor, biedt goede ondersteuning;
- Meer stabiliteit tijdens het fietsen;
- Rijervaring: natuurlijk gevoel, eigen trapkracht wordt versterkt door de motor.
Bekijk hier al onze e-bikes met een middenmotor
Een achterwielmotor komt het minst voor bij elektrische fietsen. Met een achterwielmotor ervaar je het algemeen bekende ‘wind in de rug gevoel’. E-bikes met een achterwielmotor hebben een derailleurversnelling en een open kettingkast, dit zie je meestal terug bij speed pedelecs en elektrische bakfietsen. Een derailleur is het onderdeel van de fiets waarmee je de fietsketting van het ene kettingwiel naar het andere overzet op het moment dat je schakelt.
Met een achterwielmotor stuur je eenvoudig en het gewicht van de fiets is over het algemeen lager.
Geschikt voor: heuvelachtig landschap en lange afstanden (sportief fietsen, woon-werkverkeer)
Kenmerken:
- Stille, krachtige motor;
- Rijervaring: natuurlijk gevoel – ‘wind in de rug’.
Bekijk hier al onze e-bikes met een achterwielmotor
Waar zit de accu in een elektrische fiets?
Een accu kan op 2 verschillende plaatsen in of op een e-bike zitten. Een accu in de bagagedrager is makkelijk uitneembaar en als een accu geïntegreerd in het frame zit, krijgt de e-bik een strakkere uitstraling.
In de bagagedrager
De accu in een bagagedrager is het meest voorkomend, zorgt voor meer stabiliteit, een natuurlijke rijervaring en is in het algemeen lager in prijs.
Geïntegreerd in het frame
Als de accu verwerkt zit in de onderbuis van een e-bike heeft een e-bike een strakke uitstraling en meer luxe.
De accu en actieradius van een elektrische fiets
Hoe lang de accu van een elektrische fiets het volhoudt, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals rijmodus en energie. Het aantal wattuur (Wh) bepaalt hoeveel kilometer de elektrische fiets kan rijden met een opgeladen accu. De capaciteit in Wh kun je eenvoudig berekenen: Wh = Ah x V. Een 10 Ah 36 V accu heeft dus een capaciteit van 360 Wh.
Voor woon-werkverkeer en af en toe een ritje in de stad volstaat een accu met 300 Wh, maar voor grotere fietstochten of toeren in heuvelachtig terrein raden we een accu van 450 Wh aan.
Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de actieradius, namelijk:
- Buitentemperatuur: batterijen functioneren minder goed bij kou, wat kan leiden tot een lagere capaciteit;
- Bandenspanning: een goede bandenspanning zorgt voor minder weerstand, zorg dus dat je bandenspanning goed op orde is.
- Gewicht van de fietser: hoe meer gewicht er op de fiets steunt, hoe meer weerstand de fiets heeft. Hierdoor gaat de accu sneller leeg.
Hoeveel km kan je fietsen?
De actieradius van een e-bike geeft aan hoever je kunt rijden zonder de accu te hoeven opladen afhankelijk van weer, rijmanier en je gewicht. Hoe meer watt/uur, hoe hoger de actieradius. Onze e-bikes hebben gemiddeld een actieradius van 100 km op 1 acculading.
Hoe laadt je een e-bike accu op?
Ga altijd van huis met een volle accu., maar het kan voorkomen dat je onderweg jouw e-bike moet opladen. Dit is tegenwoordig mogelijk op meer dan 2.000 oplaadpunten door heel Nederland.
Hoe behandel je de accu?
Tips voor het gebruik van een accu: laadt de accu niet te lang op, parkeer je e-bike niet buiten als het vriest en in de zomer niet in de warme zon, gebruik de originele oplader van de e-bike, rijdt de accu niet helemaal leeg en laadt de accu iedere 3 maanden op.
Alles over het frame
Hoe bereken je de juiste framemaat?
Als je een fiets koopt is het belangrijk dat deze de juiste framemaat heeft. Bij het kiezen van de juiste framemaat is je lichaamslengte van belang. Een nauwkeurige bepaling voor de te kiezen maat is aan de hand van de binnenbeenlengte.
Binnenbeenlengte meten voor het bepalen van de fietsmaat:
- Sta met je rug tegen de muur aan met de benen ca. 20 cm uit elkaar;
- Meet de afstand tussen de grond en je kruishoogte;
- Vermenigvuldig de lengte met 0,68 en krijg de bijbehorende framemaat.
Heb je al een fiets waar je lekker op rijdt? Dan kun je ook hiervan de framemaat opmeten. Meet de hoogte van het midden van de trapas tot aan de bovenkant van het frame.
Framenummer van je fiets
Een framenummer is een unieke code aan cijfers waarmee je fiets geïdentificeerd kan worden. Dit nummer is gegraveerd in het frame. Het framenummer van jouw fiets kun je terugvinden op doorgaans 4 plekken:
1. Onder de framebuis;
2. Op de achtervork bij de pedalen;
3. Op de verticale framebuis bij de pedalen;
4. Onder de trapas.
Onderhoud van een elektrische fiets
Over het algemeen heeft een elektrische fiets meer onderhoud nodig dan een normale fiets. Hoe vaak er onderhoud moet worden gepleegd hangt af van het aantal afgelegde kilometers.
Wij adviseren de fiets bij dagelijks gebruik 2 keer per jaar bij een fietsenwinkel een servicebeurt te laten geven. Bij minder dan dagelijks gebruik adviseren wij de fiets 1 keer per jaar bij een fietsenwinkel een servicebeurt te laten geven.
Ons complete fiets assortiment
Wil je liever een gewone fiets aanschaffen? Frisse lucht, voldoende beweging en vooral plezier: de fiets is een van de meest populaire vervoersmiddelen! Met een fiets vang je meerdere vliegen in één klap. Wie op de fiets naar het werk gaat, laat de auto staan en is vaak sneller op de plaats van bestemming. Wie een stadsfiets gebruikt om boodschappen te doen, profiteert meteen van een fullbody-work-out. En wie in zijn vrije tijd tochtjes maakt op de trekkingfiets, ontdekt betoverende nieuwe plaatsen. Is mountainbiken of fietsen je hobby? Kies dan onze mountainbike of racefiets. Bekijk hier onder ons fiets assortiment.
Fiets accessoires
Fietsen is iets voor mensen die van buitenlucht houden en graag de omgeving verkennen. De één gebruikt de fiets om naar het werk te gaan of boodschappen te gaan doen, terwijl de andere de gehele omgeving verkent op de mountainbike of de racefiets en persoonlijke records verbreekt. Tijdens het fietsen mogen praktische fiets accessoires, zoals fietsverlichting en fietstassen, niet ontbreken. Daarnaast zijn voor de echte fiets fanaten fietskleding, fietshelmen en fietsgereedschap erg belangrijk. Wil je je fiets graag meenemen om een andere omgeving te verkennen? Dan hebben wij ook verschillende fietsendragers in ons assortiment.