E-bike keuzehulp

Elektrische fietsen zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Een fiets met een elektromotor combineert het beste van twee werelden: in beweging zijn door zelf te trappen en het comfort van elektrische ondersteuning. Een e-bike kiezen die bij je past is heel persoonlijk. We helpen je op weg met onze e-bike keuzehulp. Steel jij straks de show met je nieuwe e-bike?

Welke e-bike past bij jou?

E-bikes zijn in. De keuze is reuze, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Lees je goed in en vind de elektrische fiets die bij jouw wensen en behoeften past.

Ons e-bike assortiment

Welke motor past bij jou?

De motor van een elektrische fiets zorgt voor optimale trapondersteuning. Je moet alsnog zelf trappen, maar de motor geeft extra kracht. Sta je stil? Dan krijg je een zetje om snel weer op gang te komen. Voor je er erg in hebt zit je alweer op snelheid. Een elektrische fiets heeft vaak 1 van deze motoren:

Bij een voorwielmotor is de motor in de naaf van het voorwiel van de elektrische fiets geplaatst. Een voorwielmotor herken je aan de dikkere naaf van het voorwiel. Het gevoel van fietsen met een voorwielmotor is enigszins te omschrijven alsof de fiets voortgetrokken wordt. Een voordeel van de voorwielmotor is dat de motor een goede ondersteuning biedt als je zelf weinig kracht hebt.

Een voorwielmotor in combinatie met een accu geplaatst onder de bagagedrager zorgt voor een ideale gewichtsverdeling. De voorwielmotor behoeft weinig onderhoud en is weggewerkt in het design van de fiets.


Geschikt voor: vlak landschap en korte afstanden (stads-, schoolfietsen, verminderde krachtinspanning)

Kenmerken:

- Behoeft weinig onderhoud;

- Onopvallend design – weggewerkt in de fiets;

- Rijervaring: alsof je voortgetrokken wordt.


Bekijk hier al onze e-bikes met een voorwielmotor

De middenmotor is de meest gangbare soort motor bij een elektrische fiets en voelt het meest natuurlijk aan. De motor heeft een sensor die meet hoeveel kracht je op de pedalen zet. De motor versterkt vervolgens wat jij aan trapkracht levert. De as waar de trappers aan zijn bevestigd wordt aangedreven. Dankzij de optimale gewichtsverdeling (laag en in het midden van het fietsframe) zijn e-bikes met een middenmotor ideaal voor meer stabiliteit tijdens het fietsen.

Een middenmotor heeft over het algemeen een hoog koppel wat betekent dat je met een laag traptempo toch goed kunt fietsen.


Geschikt voor: heuvelachtig landschap en lange afstanden (recreatief fietsen, woon-werkverkeer)

Kenmerken:

- Krachtige motor, biedt goede ondersteuning;

- Meer stabiliteit tijdens het fietsen;

- Rijervaring: natuurlijk gevoel, eigen trapkracht wordt versterkt door de motor.


Bekijk hier al onze e-bikes met een middenmotor

Een achterwielmotor komt het minst voor bij elektrische fietsen. Met een achterwielmotor ervaar je het algemeen bekende ‘wind in de rug gevoel’. E-bikes met een achterwielmotor hebben een derailleurversnelling en een open kettingkast, dit zie je meestal terug bij speed pedelecs en elektrische bakfietsen. Een derailleur is het onderdeel van de fiets waarmee je de fietsketting van het ene kettingwiel naar het andere overzet op het moment dat je schakelt.

Met een achterwielmotor stuur je eenvoudig en het gewicht van de fiets is over het algemeen lager.


Geschikt voor: heuvelachtig landschap en lange afstanden (sportief fietsen, woon-werkverkeer)

Kenmerken:

- Stille, krachtige motor;

- Rijervaring: natuurlijk gevoel – ‘wind in de rug’.


Bekijk hier al onze e-bikes met een achterwielmotor

Waar zit de accu in een elektrische fiets?

Een accu kan op 2 plaatsen in of op een e-bike zitten. Een accu in de bagagedrager is makkelijk uitneembaar. Zit de accu geïntegreerd in het frame? Dat geeft de e-bike een strakkere uitstraling.

De accu en actieradius van een elektrische fiets

Hoe lang de accu van een elektrische fiets precies meegaat? Dat hangt af van factoren zoals rijmodus en energie. Het aantal watt-uur (Wh) bepaalt hoeveel kilometer de elektrische fiets kan rijden met een opgeladen accu.

De capaciteit in Wh berekenen? De som is simpel: Wh = Ah x V. Een 10 Ah 36 V accu heeft dus een capaciteit van 360 Wh.

Voor woon-werkverkeer en af en toe een ritje in de stad volstaat een accu met 300 Wh. Ga je toeren in heuvelachtig terrein? Dan raden we een accu van 450 Wh aan.


Deze factoren die invloed hebben invloed op de actieradius:

  • Buitentemperatuur: batterijen functioneren minder goed bij kou, wat kan leiden tot een lagere capaciteit;
  • Bandenspanning: een goede bandenspanning zorgt voor minder weerstand, zorg dus dat je bandenspanning goed op orde is.
  • Gewicht van de fietser: hoe meer gewicht er op de fiets steunt, hoe meer weerstand de fiets heeft. Zo gaat de accu sneller leeg.


  1. Hoeveel kilometer kan je fietsen?

    De actieradius van een e-bike geeft aan hoe ver je kunt rijden zonder de accu op te laden. Hoe meer watt/uur, hoe hoger de actieradius. Onze e-bikes hebben gemiddeld een actieradius van 100 km op 1 acculading.

  2. Zo laad je een e-bike accu op

    Ga altijd van huis met een volle accu. Moet je onderweg toch je e-bike opladen? Dat kan tegenwoordig op meer dan 2.000 oplaadpunten door heel Nederland.

  3. Hoe behandel je de accu?

    Tips voor het gebruik van een accu: laad de accu niet te lang op, parkeer je e-bike niet buiten als het vriest en in de zomer niet in de warme zon, gebruik de originele oplader van de e-bike, rijd de accu niet helemaal leeg en laad de accu iedere 3 maanden op.

Alles over het frame

Hoe bereken je de juiste framemaat?


Bij het kiezen van de juiste framemaat is je lichaamslengte van belang. De maat nauwkeurig bepalen kan aan de hand van de binnenbeenlengte. Zo meet je dat:


- Sta met je rug tegen de muur aan, met je benen ca. 20 cm uit elkaar;

- Meet de afstand tussen de grond en je kruishoogte;

- Vermenigvuldig de lengte met 0,68. Tada: je weet nu de juiste framemaat!


Heb je al een fiets waar je lekker op rijdt? Dan kun je de framemaat meten: de hoogte van het midden van de trapas tot aan de bovenkant van het frame.

Framenummer van je fiets

Een framenummer is een unieke cijfercode. Dit nummer is gegraveerd in het frame. Met de code kan je fiets geïdentificeerd worden. Je vindt dit meestal terug op 4 plekken:

1. Onder de framebuis;

2. Op de achtervork bij de pedalen;

3. Op de verticale framebuis bij de pedalen;

4. Onder de trapas.

Onderhoud van een elektrische fiets

Over het algemeen heeft een elektrische fiets meer onderhoud nodig dan een normale fiets. Hoe vaak precies? Dat hangt af van het aantal afgelegde kilometers.


Tip: geef je fiets bij dagelijks gebruik 2 keer per jaar servicebeurt. Gebruik je ‘m niet dagelijks? Houd dan 1 keer per jaar aan.

Fietsen: ons complete assortiment

Koop je liever een gewone fiets? Wel zo sportief! Wie in zijn vrije tijd tochtjes maakt op de trekkingfiets, ontdekt betoverende nieuwe plaatsen. Is fietsen echt een hobby van je? Ontdek ons fiets assortiment en kijk of er een mooie mountainbike of racefiets voor je tussen zit.

Accessoires voor je fiets

Om onbezorgd te fietsen, zijn ook accessoires als fietsverlichting, fietstassen, fietskleding, fietshelmen en gereedschap onmisbaar. Neem je je tweewieler graag mee op vakantie of om andere gebieden te verkennen? Bekijk dan de fietsendragers in ons assortiment.

Ons CRIVIT Urban e-bike assortiment