Klus je graag in je huis of op de werkplaats? Dan kom je waarschijnlijk wel eens in aanraking met schaven en frezen. Dit zijn twee belangrijke technieken om oppervlakken te bewerken. Om dit vaak inspannende werk wat makkelijker te maken, kun je een schaafmachines en freesmachines gebruiken. Dankzij de talrijke uitvoeringen vind je gegarandeerd het juiste model voor jouw klus.
Bij schaven en frezen wordt een stukje van een oppervlak verwijderd. Vergeleken met zagen, waarbij hele stukken worden verwijderd, of slijpen, waarbij de fijnste deeltjes worden verwijderd, vormen schaven en frezen de middenweg. Vooral bij de meubelbouw en renovatie worden schaafmachines en freesmachines veel gebruikt. Terwijl handschaafmachines worden gebruikt voor het fijnere werk, zijn elektrische/ accu schaafmachines en elektrische/ accu bovenfrezen ideaal voor uitgebreidere klussen en grotere oppervlakken vanwege hun hogere prestaties met minder inspanning. Afhankelijk van het type apparaat en de kenmerken ervan kunnen verschillende materialen worden verwerkt, van hout tot metaal tot metselwerk.
Houtbewerking:
Metaalbewerking:
Metselwerk:
Wat is het verschil tussen een schaafmachine en een freesmachine?
Schaafmachines en bovenfrezen zijn twee machines die materiaal van een oppervlak kunnen verwijderen, maar er zijn belangrijke verschillen. Een freesmachine werkt verticaal op het oppervlak. Het materiaal wordt weggefreesd met een ronddraaiende frees. Een schaafmachine werkt evenwijdig aan het oppervlak. Het materiaal wordt weggeschaafd met een mes. De schaafmachine heeft een groter oppervlak en is daardoor ook geschikt voor het grovere werk. Waarvoor gebruik je ze? Een freesmachine is ideaal voor precisiewerk en ingewikkelde vormen. Een schaafmachine is ideaal voor grotere oppervlakken en grover werk.
Waar moet je op letten bij de aankoop vaan een schaafmachine of freesmachine?
Wil je een schaafmachine of een freesmachine kopen voor je thuiswerkplaats? Dan is het niet aan te raden om zomaar het eerste apparaat te kopen dat je tegenkomt. Om ervoor te zorgen dat je het juiste apparaat aanschaft voor jouw klus, moet bij de aanschaf met verschillende aspecten rekening worden gehouden. Lees deze tips om te zorgen dat je een machine kiest die perfect bij je past.
1. Kies het juiste type:
2. Denk na over de kracht:
3. Bepaal de gewenste functies:
4. Lees online reviews:
Bekabelde elektrische of snoerloze accu schaafmachine of freesmachine?
Er zijn verschillende soorten schaafmachines als freesmachines. Elk type is geschikt voor bepaalde klussen en toepassingen. Een belangrijke vraag is de stroomvoorziening: terwijl bekabelde elektrische schaafmachines en freesmachines doorgaans meer vermogen hebben en lange tijd kunnen worden gebruikt, maakt draadloze accu schaafmachines en freesmachines indruk met een grotere flexibiliteit doordat deze locatieonafhankelijk zijn en een grote bewegingsvrijheid bieden.
De technische eigenschappen van een schaafmachine of freesmachine zijn belangrijk voor het plezier en de resultaten van het werken met de machine.
Zaagdiepte en schaafbreedte
• De meeste schaafmachine hebben een breedte van 82 mm.
• Sommige machines zoals balken- of dikteschaafmachines kunnen echter een schaafbreedte tot 350 mm hebben.
• De spaandiepte is de hoeveelheid materiaal die per keer wordt verwijderd. Hoe fijner en gladder het oppervlak moet zijn, hoe kleiner de spaandiepte moet zijn. Deze doorgaans tussen 0 en 3 mm.
Snelheid en motorvermogen
• Het motorvermogen bepaalt hoe krachtig de machine is.
• Voor kleine klussen is 500 tot 850 Watt (W) voldoende.
• Grotere machines hebben een motorvermogen tot 5.000 Watt (W).
• Het toerental is het aantal keren per minuut dat de messen ronddraaien. Het stationaire toerental van hoogwaardige schaaf- en freesmachines ligt tussen de 15.000 en 20.000 toeren per minuut.
Freeskorfslag
• De freeskorfslag is de maximale diepte waarop een freesmachine kan frezen.
• Hoe groter de slag, hoe dieper er groeven gefreesd kunnen worden.
• Standaardwaarden zijn tussen de 40 en 70 mm.
Zacht begin
Een elektrische freesmachine met softstart draait niet vanaf de eerste seconde op vol vermogen, maar verhoogt de prestaties langzaam. Dit beschermt het materiaal en maakt veiliger werken mogelijk.
Zoals bij de meeste gereedschappen zijn er ook voor schaafmachines en freesmachine diverse accessoires verkrijgbaar. Om ervoor te zorgen dat de spanen niet door de werkplaats vliegen, zijn apparaten met een stofzak, een stofzuigeraansluiting of een geïntegreerde spanenafzuiging erg handig. Een parkeerschoen of een asafdekking beschermt het met van de schaafmachine. Bij de freesmachine is keuze uit verschillende freeskoppen.