Deze browser wordt niet ondersteund
Om de website correct te bekijken gebruik één van de volgende browsersLet op:Update uw browser a.u.b., als u met deze browser doorgaat, kan het zijn dat uw winkelervaring niet is zoals u van ons gewend bent!

Koudschuim matras

13 producten
    Alle producten 13 / 13 producten

    Koudschuimmatrassen

    Naast pocketvering matrassen zijn ook koudschuimmatrassen een populaire keuze. Dat is geen wonder want deze matrassen bevatten veel voordelen en zijn geschikt voor verschillende typen slapers. We hebben een ruim aanbod koudschuimmatrassen, van kindermatras tot matrassen voor grote tweepersoonsbedden.

    Koudschuimmatrassen: onze testwinnaar! Volgens de Consumentenbond al jaren de beste koop!

    Wat is een koudschuimmatras?

    Koudschuimmatrassen bestaan volledig uit opgeschuimd polyurethaan dat zorgt voor een heerlijk zacht gevoel.

    Een koudschuimmatras biedt verschillende voordelen:

    • Hoge puntelasticiteit
    • Goede vochtregulatie
    • Licht van gewicht
    • Lange levensduur
    • Goede prijs-kwaliteitverhouding

    In tegenstelling tot comfortschuim dat volgens een andere receptuur van polyurethaan wordt geproduceerd en bij hoge temperatuur moet uitharden, wordt koudschuim al bij normale kamertemperatuur hard. In dit productieproces ontstaat de fijne celstructuur met open poriën die ervoor zorgt dat het koudschuim steviger aanvoelt, het lichaam beter wordt ondersteund en de slaper niet zo diep wegzakt.

    Hoe is een koudschuimmatras opgebouwd?

    Koudschuimmatrassen zijn er in verschillende soorten. Sommige modellen bestaan volledig uit koudschuim en zijn alleen voorzien van een passende overtrek. Andere matrassen beschikken daarentegen over een of twee toplagen. Zo worden bijvoorbeeld een kern van koudschuim en topper van gelschuim vaak met elkaar gecombineerd. Ook de combinatie van koudschuim en traagschuim als topper is populair. Bij matrassen met een toplaag op de onder- en bovenkant en bij modellen die helemaal geen topper hebben, kan het matras regelmatig worden omgekeerd wat de levensduur ten goede komt. Een overtrek maakt jouw matras compleet. Of een koudschuimmatras geschikt is voor je en welk model je moet kiezen, hangt af van verschillende factoren.

    Voor wie is een koudschuimmatras geschikt?

    Zowel buikslapers, rugslapers als zijslapers kunnen genieten van een goede nachtrust als ze de voorkeur geven aan een middelstevig tot stevig matras. Ook onrustige slapers die 's nachts veel bewegen en vaak van houding veranderen, zijn vaak zeer tevreden met een koudschuimmatras. Bovendien houden koudschuimmatrassen de warmte vast. Als je snel en veel transpireert in je slaap, is dit geen geschikt matras.

    Welk koudschuimmatras is het beste voor mij?

    Bij de koop van een koudschuimmatras zijn er enkele zaken waaraan je moet denken. Dit type matras is een van de meest verkochte en is geschikt voor de meeste soorten slapers, maar de details kunnen het verschil maken tussen slapen en uitgerust wakker worden.

    Matraskern

    De matraskern is het hart van elk matras. Koudschuimmatrassen zijn er in twee verschillende typen. Meestal wordt het koudschuim als kern gebruikt dat eventueel wordt afgedekt met een extra laag materiaal. Minder vaak zien we matrassen waarbij de toplaag is gemaakt van koudschuim en de kern van ander materiaal, bijvoorbeeld pocketvering. Bij een kern van koudschuim bepalen de verschillende insneden, gaten en frezingen in het materiaal hoe het matras aanvoelt als je erop gaat liggen. Diepe sneden en sterke profielen maken het matras zachter. Vooral zijslapers hebben voordeel van deze techniek als het matras bij de schouders bijzonder goed meegeeft. Rechte oppervlakken en kleine insneden zorgen voor meer stabiliteit die vooral in het gebied rond de lendenwervels nodig is. Door de verschillende snijtechnieken en -diepten wordt het matras verdeeld in verschillende ligzones.

    Hardheid

    Hoe hard het matras moet zijn, hangt af van de eigen voorkeur: slaap je liever iets zachter of harder? Ook hangt de hardheid van het matras af van het lichaamsgewicht. Koudschuimmatrassen zijn er in de klassieke hardheidsgraden, zodat er voor elke wens en elk lichaam een geschikt model te vinden is. De hardheid wordt mede bepaald door de stramheid (zogenaamde SG-waarde). Deze waarde geeft aan hoeveel kracht nodig is om de schuimkern tot een bepaalde maat samen te drukken.

    Matrasovertrek

    Koudschuimmatrassen ademen iets minder goed dan bijvoorbeeld pocketvering matrassen. Daarom is het des te belangrijker dat het overtrek wel goed ademt. Overtrekken die actief ademen en het vocht afvoeren, bijvoorbeeld van katoen, verbeteren het slaapklimaat en ze kunnen eenvoudig worden gewassen in de machine. Kies daarom een overtrek die afneembaar is en zo mogelijk is voorzien van een ritssluiting.

    Ligzones

    De meeste matrassen zijn tegenwoordig voorzien van verschillende ligzones die zijn afgestemd op de verschillende behoeften van de afzonderlijke lichaamsdelen en op de s-vorm van de ruggenwervels zodat je gezond en comfortabel ligt.

    Twee tips voor bij de aanschaf

    • Tip 1: De juiste lattenbodem kiezen. Koudschuimmatrassen kunnen zonder problemen met vrijwel alle soorten lattenbodems worden gecombineerd. Ook lattenbodems met een in hoogte verstelbaar hoofd- of voeteneinde beschadigen het elastische materiaal niet. De afstand tussen de latten mag echter niet groter zijn dan 5 cm om het matras goed te ondersteunen zodat het ligcomfort kan worden gewaarborgd.
    • Tip 2: Correcte verzorging. Keer je matras regelmatig om, tussen de vier tot acht weken, om te voorkomen dat je matras snel slijt. Hoewel koudschuim niet zwaar is, kan het vooral bij grote maten handig zijn om het matras met twee personen te draaien. Als het risico bestaat dat het matras vochtig wordt, bijvoorbeeld bij kleine kinderen, raden we aan een waterdicht onderlaken of waterdichte topper te kiezen. Koudschuim zuigt vochtigheid zeer snel op en daarna is het matras zeer moeilijk te reinigen.